mandag 18. oktober 2010

Afrodites Basseng av Gert Nygårdshaug

AFRODITES BASSENG


Afrodites basseng er en futuristisk roman skrevet av Gert Nygårdshaug. Den samme forfattteren som har skrevet Mengele Zoo (tidenes norske roman) og Himmelblomsttreets muligheter. Handlingen i alle disse tre bøkene finner sted i det samme magiske Nygårdshaug-universet og har tråder som binder bøkene sammen. Eksempler på dette kan være at hovedpersonen i en av bøkene omtales i en av de andre, om en i en helt annen setting. Handlingsmessig er alle tre bøkene totalt forskjellige, men de deler en filosofisk vinkling på spørsmål om hvordan mennesker påvirker naturen og verden rundt oss.
I Afrodites Basseng følger vi Jonar Snefang og sønnen hans Erlan som lever isolert langt ute i ødemarken. De flytter ut for at Jonar som er biobotaniker skal kunne forske på enkelte planter og deres forplantningsevne. Hans kunnskaper innen biobotanikk blir livsviktige da et teppe av tett vegetasjon dekker verden. Takket være et gammelt Cescna sjøfly slipper Jonar og Erlan unna den hurtigvoksende grønne faren, men finner en verden hvor menneskeheten er svekket og sykelig.
I den parallelle historien vi følger gjennom hele boken følger vi Ooni, en afrikansk kvinne som er på vandring mot en fjellkjede, bort fra borgerkrigen som herjer på hjemstedet. Oonis mest elskede eiendel er en dagbok skrevet av  en pilot som styrtet i ørkenen for mange år siden. Jonars kone er også involvert i denne styrten noe som utgjør en mental kobling mellom Ooni og Jonar Snefang.
Et annet spennende aspekt ved Afrodites Basseng er den mystiske kisten Jonar mottar av sin medbygding Prost Gotvin (Fra en tidligere bok ”Prost Gotvins geometri”). I denne kassen finnes det settaklosser noe som er Et antall klosser som sammen former en forskjellig figur uansett hvordan de settes sammen. Det kommer frem av teksten at oldtidens vismenn klarte å lage 3-4 stykker, men det finnes 12 passende klosser i kisten. 
I motsetning  til Mengele Zoo har ikke Afrodites basseng storslåtte person og miljø-skildringer, men har i stedet en spennende mystikk og et enda mer kritisk syn på menneskeheten.

1 kommentar:

  1. Du liker visst Nygårdshaugs bøker veldig godt? Måten du skildrer dem på får meg til å få lyst til å lese mer. Du skriver godt.

    SvarSlett